Pelerinaj Sf Ioan Rusu

Inca de la aparitia cartii prin care l-am cunoscut , mi-am dorit sa merg in Pelerinaj la Sf Ioan Rusu. Si … cu ajutorul lui Dumnezeu s-a intamplat sa ajung atat in locul in care a vietuit mare parte din timp , dar si la locul unde sunt sfintele sale moaste.

Urgup acum, este fostul oras grecesc Prokopie din Anatolia, unde a stat sfantul in slujba acelui aga timp de nouasprezece ani. Tot acolo, destul de aproape de grajdul in care a vietuit impreuna cu animalele, se afla si biserica cu hramul Sf Mc Gheorghe , unde mergea sfantul la slujba. In aceasta biserica, au fost depuse moastele lui, ce au fost descoperite dupa patruzeci si trei de ani ca fiind neputrezite si frumos mirositoare.

Dar cum, totusi era in tara turcilor, s-a abatut asupra micutei asezari o manie a lui Osman pasa care a dus la jefuirea si incendierea bisericii. Insa, sfintele moaste ce se aflau in biserica nu au ars, ci doar s-au innegrit de la fum !!!

Cand s-a hotarat la nivel politic , in anul 1923 sa se faca schimb de populatii intre cele doua state Grecia si Turcia, atunci , grecii din Anatolia si-au luat ce aveau mai drag (familie, obiecte de valoare) printre care si moastele sfantului drag. Acestia s-au asezat in insula Evia si au infiintat o mica localitate pe care au numit-o , tot Prokopie, si unde in Biserica ce s-a construit in mijlocul satului au asezat sfintele moaste.

Si astazi tot acolo sunt, la fel de innegrite de fumul lui Osman Pasa, la fel de iubite de crestini .

Si anul acesta mergem in Pelerinaj Sf Ioan Rusu, ale carui minuni sunt nenumarate !