Pelerinaj Sf Ioan Rusu, Grecia

Sfantul Ioan Rusu a savarsit multe minuni atat in timpul vietii sale, cat si dupa trecerea sa la cele ceresti, atat pentru crestini cat si pentru musulmani.

Una dintre ele o voi reda in cele ce urmeaza. Fiind de ceva vreme in slujba acelui aga din Prokopie, s-a hotarat stapanul sau sa plece in pelerinaj la Mecca. Se stie bine ca drumul era lung, fiind parcurs doar in viteza camilelor, era anevoios ( caci nu intotdeauna se gaseau facilitati de cazare, masa, transport, sau medicale) si mai ales primejdios ( deseori navaleau talharii spre caravane). Asadar, dupa saptamani indelungate de multa osteneala, intra aga in cortul sau si gaseste o farfurie / un bol cu pilaf aburind. In timp ce il manca se gandea dumnealui ca asa delicios pilaf nu a mai mancat decat acasa la el. Si, mare i-a fost mirarea, cand terminand farfuria, vede pe fundul acesteia inscriptionarea ca pe toate farfuriile din casa lui. Nestiind nici cum a ajuns acolo si nici stiind cui sa ii multumeasca sau sa ii inapoieze vasul, atunci o pune in propriul bagaj. La intoarcerea acasa din acest pelerinaj, stapanul povesteste sotiei sale aceasta intamplare aratand chiar farfuria.

Si … minune !

Sotia incepe sa-i spuna la randul ei o intamplare ce s-a petrecut cu cateva saptamani in urma. Chemand la masa mai multe rubedenii si cunostinte , i-a spus ghiaurului Ioan de la grajd, ca tare s-ar bucura stapanul sa manance din pilaful lui preferat. Iar sluga a luat farfuria / bolul de pe masa a plecat si dupa ceva vreme s-a intors fara ea zicand: ” Gata, am trimis farfuria stapanului ! L-am rugat pe Dumnezeu sa ii ostoiasca foamea cu pilafului lui preferat, acolo departe la Mecca , unde este.” Toti cei de masa au ras atunci, si au crezut ca a mancat-o !

Dar, s-a dovedit ca rugaciunea sfantului a fost atat de puternica , incat ingerul a luat farfuria cu totul si a dus-o peste mari si tari sa il bucure pe stapanul turc.

De hramul Sf Ioan Rusu se scoate spre inchinare si aceasta farfurie / bol.

Va invit cu drag in Pelerinaj Sf Ioan Rusu , Grecia !