Stefan Nemanja sau Sfantul Simeon Izvoratorul de mir ?

Indiferent cum l-ati numi este acelasi om vrednic pentru poporul sarb si pentru Biserica Sarba.

A fost unificator al triburilor sarbe si a tinut la aceasta unitate chiar daca Imperiul Bizantin nu si-a dorit-o  . Impreuna cu Doamna Ana a vut sase copii. Stefan i-a urmat la tron si este cunoscut n istorie ca “Stefan Primul Incoronat”. Sava a fost monahul ce s-a uns Primul Arhiepiscop al Bisericii Sarbe . Altii doi au fost si ei calugari la Muntele Athos.

Vazandu-si idealurile realizate, lasa tronul pe mana fiului sau si se calugareste la Muntele Athos cu numele de Simeon si  construieste o capodopera : Manastirea Hilandar. Viata lui plina de ravna, smerenie, fara nici o urma a vechiului statut voievodal face ca batranul Simeon sa fie cinstit printre calugarii de la Muntele Athos. Trecand la cele vesnice, trupul lui s-a aflat a fi izvorator de mir.

Insa, in acest timp, fiii sai ramasi in Sebia, nu prea s-au inteles , fireste din pricina “domniei”. Dar fratele lor mai mic, ieromonahul Sava, dorind sa-i impace , aduce moastele tatalui sau in Manastirea Studenica, o alta ctitorie a raposatului voievod. Astfel, Sava, cel ce va devein Primul Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sarbe, reuseste ca si tatal sau, sa reunesca poporul sarb. Si tot la Studenica, adduce si moastele maicii sale , Doamna Ana, ce s-a calugarit Monahia Anastasia, Sfanta Maica a Serbiei. Ba dupa ani, chiar si Sfantul Sava va fi inmormantat aici, facand din Manastirea Studenica, necropola domneasca.

Insa, la Manastirea atonita Hilandar, in lipsa cinstitelor moaste ale Sf Simeon Izvoratorul de Mir, chiar pe mormantul acestuia a crescut un vlastar de vita de vie, care chiar si in ziua de astazi este factor de minuni , prin dezlegarea mamelor sterpe !

Pentru a ne inchina la aceste sfinte moaste si a cinsti memoria unor oameni de seama a istoriei sarbe, va invit intr-un Pelerinaj Serbia, plecare cu autocarul din Iasi, 17-21 august !