5 Aspecte pentru un pelerinaj cu bucurie

Nu pleca inainte de a te informa!

Pelerinajul, in orice destinatie, reprezinta un cumul de dorinte, nevoi si trairi. Intotdeauna ramane in sufletul nostru un loc launtric, ce nu poate fi acoperit de consumerismul actual. Trairea Spirituala imbraca mai multe forme, iar una dintre ele este pelerinajul.

Daca te-ai hotarat sa pleci in pelerinaj, informeaza-te asupra urmatoarelor 5 aspecte:

  • destinatia,
  • traseul si obiectivele atinse,
  • ghidul si insotitorul spiritual,
  • conditiile de transport si cazare,
  • traditiile.

Destinatia

Sunt multe destinatii de pelerinaj: de la Alaska la Shanghai, din Siberia pana in Arizona, din Egipt pana in Irlanda, toata Europa si nu in ultimul rand Ierusalimul. Daca nu ai mai fost vreodata, probabil vei alege ceea ce ti se pare mai atragator, mai sonor. Insa, trebuie sa stii ca fiecare destinatie este specifica si fiecare iti poate incarca sufletul. Nu este la fel in Grecia ca in Egipt. Nu este la fel in Ucraina ca in Italia.

Insa, pelerinajul recomandat ca fiind facut macar o data in viata este cel la Ierusalim. Este cu adevarat o incercare ca intr-o lume moderna si plina de comercial, modificata de-a lungul istoriei sa regasesti trairea vietii Mantuitorului Iisus Hristos. Dar, n-am vazut pe nimeni sa iasa din Sfantul Mormant fara un dram de emotie. Sigur ai putea incepe cu destinatia Ierusalim.

Traseul si obiectivele atinse

Traseul poate fi mai lung sau mai scurt, in functie de numarul de zile dedicat. Uneori pare sa fie acelasi, caci fireste trebuie strabatuta acea distanta. Insa, obiectivele de pe acel traseu pot fi atinse sau nu, adica se si merge acolo ori nu. Poate fi amintit pe pliant, dar nespecificat clar daca se va opri la obiectivul ce te-ar fi interesat. Asa ca, cere lamuriri daca iti este ambiguu acest aspect.

Ghidul si insotitorul spiritual

Acest aspect este esential caci iti aduce mai aproape cunoasterea destinatiei. De asemenea, iti pregateste acea traire sufleteasca, de altfel, pentru care ai si plecat in pelerinaj. Chiar daca ai mai fost si altdata si esti documentat, un ghid si un insotitor spiritual pot sa te conecteze mai bine cu destinatia. Sau pot sa ti-o arate si din alta perspectiva pe care nu o stiai, caci nimeni nu le stie pe toate.

Conditiile de transport si cazare

Aceste aspecte se traduc cel mai bine in pretul platit. Resursele mai comfortabile sunt fireste mai scumpe. Daca pelerinajul ales este mai ieftin, gandeste-te ca mijlocul de transport si/sau unitatea de cazare sunt mai putin calitative. De asemenea, sunt pelerinaje pe care le poti alege in conditii de nevointa spre o introspectie profunda. Adica El Camino inseamna o calatorie per pedes de sute de kilometri. Urcatul Muntelui Sinai inseamna o ascensiune muntoasa in conditii de desert timp de 4 – 5 ore.

Traditiile

Fiecare zona are, fireste, traditiile ei. Spre exemplu, in Egipt trebuie sa te descalti cand intri in biserica. In Israel poti da pomelnice si in moneda romaneasca. In Georgia se saruta tocul usii atunci cand intri in biserica. In Rusia si Ucraina aghiazma si anafura sunt ulterior ambalate si se gasesc la magazinul bisericesc. De asemenea, intreaba de traditiile pelerinajului. Poate este vreun obicei la care ti-ar place sa iei parte sau nu; spre exemplu participarea la slujbe sau procesiuni, etc.

Sunt multe detalii pe care trebuie sa le iei in consideratie atunci cand alegi sa pleci intr-un pelerinaj. Daca vrei sa te intorci cu sufletul luminos, atunci informeaza-te asupra acestor 5 aspecte: destinatia, traseul si obiectivele atinse, ghidul si insotitorul spiritual, conditiile de transport si cazare, traditiile destinatiei