Ne-am intors bucurosi cu totii din acest pelerinaj in Grecia. Am fost deosebit de impresionata ca , asa ca de fiecare data, romanii nostri au fost in numar mult mai mare, decat orice alta natie, chiar decat grecii.

Ziua Sfantului Ioan Rusu a fost prilej de mare bucurie, iar natiunea noastra a fost prezenta asa cum stie ea mai frumos: in costume nationale, cuminti la rand pentru a te inchina la sfintele moaste.

Este foarte adevarat ca si procesiunea grecilor nu a fost mai prejos: cu petale de trandafiri aruncate in calea raclei, cortegiu format atat din preoti , cat si din reprezentanti legali ( trupe in costume nationale, trupe de la scoli, trupe de la armata).

Insa , in acest pelerina,j am mai fost si la Sf Mc Efrem cel Nou din Nea Makri. Un alt sfant tare drag noua romanilor, si mie bineinteles. Este un prieten de-al meu, care cand l-am chemat, nu a ezitat sa ma sustina.

Ziua lui este pe 5 mai, si ma gandeam ca la anul sa realizez un pelerinaj la Hramul acestui mare sfant. Despre viata lui s-au scris multe carti, insa nu sunt decat variatiuni pe aceeasi tema. Caci singura sursa documentara este vedenia Maicii Macaria. Insa minunile sunt multe si acestea sunt variate si nenumarate.

Spre exemplu , eu , cand am inceput sa ma abat de la traseul clasic si sa merg si la Nea Makri, pe Colina Neprihanitilor, in prezentarile mele vorbeam despre el , din obisnuinta, cu apelativul de Sirul, Sf Efrem Sirul. Si atunci, mi-a rasarit in inima o dorinta acerba de a merge sa ma inchin si in Egipt, la Manastirea Sirienilor. Si l-am rugat pe tanarul sfant Efrem ( in comparatie cu avva din patericul egiptean) sa ma ajute sa ajung si pe acele meleaguri, ca sa nu ii mai pocesc numele. Si uite asa, cu ajutorul lui si cu randuiala Bunului Dumnezeu, am reusit ca in toamna aceluias an sa merg intr-un pelerinaj in Egiptul din Pateric.

Multumesc pentru toate darurile Sfinte Mucenice Efrem Cel Nou, si spre sa ne vedem la hramul tau din 2015.