Cand eram mica visam sa pot merge in locuri care le vedeam doar la televizor (ceea ce pe vremea aceea erau foarte putine , si promovate doar la Telenciclopedia) , sau le descopeream citind carti ( si cartile erau foarte putine, caci editurile erau foarte cenzurate).

Am crescut si prin diverse sinuozitati ale vietii , am ajuns sa fiu … lider de pelerinaje . Si cred ca imi place !! Sa descoper lumea , si ma refer la aspectele care mi se par mie valoroase ale acestei lumi: spiritualitatea, cu tot ceea ce cuprinde aceasta notiune .

Dar ce este un pelerinaj ? Etimologic al latinului peregrinus , pelerinul este o persoana ce se indeparteaza de habitatul sau , spre alte locatii pentru a venera ceva , ce reprezinta o valoare pentru sine. Toate religiile pamantului au aceste pelerinaje. Se incepe un drum pentru o anume traire, care fie te mobilizeaza fie speri sa o dobandesti. Pelerinajul , poate fi un inceput de drum spre un altfel de … a fi.

Crestinismul la inceputuri avea ca punct tinta al pelerinajului : Tara Sfanta , arealul geografic in care s-a nascut , a trait Iisus Hristos si si-a desfasurat activitatea sa mesianica , culminand cu Rastignirea , Invierea si Inaltarea Sa. Dupa Edictul de la Milano, cand s-a liberalizat practicarea religiei crestine, pelerinajul a fost inradacinat de insasi mama Imparatului Constantin, Augusta Imparateasa Elena in anul 326 dH.

Dupa aceea , pelerinajul s-a extrapolat si la alte obiective in care Divinitatea si-a pus amprenta cu prisosinta : Sfinte Manastiri, Sfinte Icoane, Sfinte Moaste, calugari induhovniciti, etc. Asa ca astazi auzim de pelerinaje nu numai in Israel – Tara Sfanta, ci si in Grecia , in Rusia, in Serbia, in Alaska, in Egipt, in India, etc . In articolele urmatoare va voi povesti despre experientele acestor destinatii .