Pelerinaj Israel, Tara Sfanta, destinatia mai multor pelerinaje apartinand celor trei religii monoteiste ale lumii . Si evrei , si crestini, si musulmani , toti deopotriva au ca tel , sa ajunga macar o data in viata la Ierusalim.

Acum multi ani in urma, m-am inscris si eu printre crestinii care si-au implinit acest vis. Intr-o calatorie individuala, pe vremea cand obtinerea vizelor pentru Israel era o mare cumpana, mi-am organizat circuitul, dupa obiectivele pe care le citisem intr-un ghid turistic. Se poate spune ca a fost o aventura, se poate spune ca a fost o inconstienta, insa eu pot spune ca a fost un vis.

Emotia aceea am observat-o ulterior, la majoritatea pelerinilor, pe care i-am insotit. Emotia de a fi ajuns intr-un loc, pentru care o istorie intreaga s-a razboit. Emotia de a fi pe aceleasi pamanturi (cu cativa metri deasupra nivelurilor de civilizatie din anii 30 dH), pe care a calcat Mantuitorul. Emotia de a fi pe Dealul Capatinii si de a jeli la Crucea Rastignirii. Emotia de a intra in Sfantul Mormant si de a a iesi inviata dupa cateva secunde (caci, calugarul-paznic te cronometreaza si te scoate imediat, pentru a fluidifica traficul). Emotia de a reinnoi Fericirile pe dealul de langa Marea Galileii. Emotia unei schimbari launtrice (usor nestatornica, ulterior) pe Muntele Tabor. Emotia unei re-nasteri sarutand pamantul Bethlehemului. Emotii nemasurate, necontrolate, neorganizate, toate sunt intr-o valtoare ce te mistuie si te transpune in stari ce pot fi total antagonice : si stupoare si freamat .

Abia ajunsa acasa, am inceput sa sedimentez toat informatiile. Si abia povestind din experienta mea, am reusit sa dezvalui dintr-o zona parca oarba a creierului meu, tot ceea ce am vazut , tot ceea ce am auzit, si mai ales … tot ceea ce am simtit. Parca atunci internalizam si externalizam in acelasi timp toata valoarea acestui pelerinaj. Si tot atunci, mi-a intrezarit ideea de a ma reintoarce in Israel, Tara Sfanta, pentru a pecetlui trairile avute in acest pelerinaj.

Sunt ferm convinsa ca mai toti pelerinii au aceeasi experienta, ca nu sunt eu mai altfel decat altii. Si tocmai de aceea, ma straduiesc, ca fiecare dintre cei pe care ii insotesc, sa nu fie tulburati dintru acestea .